MELPOMENE, koor oude muziek

In 1986 wordt met als uitgangspunt "musiceren in een huiselijke sfeer" het koor Melpomene opgericht. Na een tweetal jaren neemt Jan Melaerts als dirigent de professionele leiding van het koor over.

Met de komst van Jan Melaerts groeide het koor tot een vaste basis van ongeveer 30 zangers en repeteert het nu wekelijks op zondagavond in de Sint-Bartholomeuskerk in Merksem (Antwerpen). Het repertoire en de kwaliteit groeien gestaag en mettertijd ligt de focus op a-capella-muziek uit de Renaissance en vroegbarok.

Na een eerste concert in 1992 volgen er nog talrijke in Antwerpen maar ook in Mozet, Lier, Broechem, Brugge en Brussel. In oktober 2005 bracht Melpomene een programma van Venetiaanse en Vlaamse polyfonie in het unieke kader van de Miracoli kerk en de SS. Redentore kerk in Venetië. In 2007 was Melpomene in Rome (kerken Santa Maria S. Minerva en San Bartolomeo all'Isola) te gast met een prachtige bloemlezing uit de Romeinse polyfonie.

Barcelona werd de bestemming van de volgende koorreis, in november 2009. Melpomene bracht er concerten ten gehore in de prachtige Barcelonese kerk Eglésia de Sant Just i Pastor en in de Sant Pere kerk in Terrassa, de tweede stad van Catalonië.

In november 2011 trok Melpomene voor haar tweejaarlijkse concertreis naar Genua. Twee mooie concerten vonden toen plaats in de Basilica Delle Vigne in Genua en Chiesa Di San Nero in Nervi, een stemmige kuststad niet ver van Genua.

In 2013 ging Melpomene opnieuw op concertreis, deze keer naar Engeland met concerten in Wells Cathedral en Gosport.

In het najaar van 2017 was Melpomene opnieuw te gast in Rome en bracht het koor twee mooie concerten in de Basilica di Santa Maria in Cosmedin en de Chiesa di Santa Maria dell’Anima in Rome.

In november 2019 is Melpomene op concertreis naar Vilnius (Litouwen) geweest, met concerten in de Petrus & Paulus-basiliek en de St. Casimiro-basiliek.

Voor het najaar 2021 staat een concertreis naar Berlijn gepland.