MELPOMENE, koor oude muziek

In 1986 wordt met als uitgangspunt "musiceren in een huiselijke sfeer" het koor Melpomene opgericht. Na een tweetal jaren neemt Jan Melaerts als dirigent de professionele leiding van het koor over.

Met de komst van Jan Melaerts groeit het koor vervolgens naar een vaste basis van ongeveer ongeveer 28 zangers. Het repeteert nu wekelijks op zondagavond. Tot 2009 huist Melpomene in de Protestantse Kerk “De Olijfberg” in Antwerpen-Centrum.  Vanaf 2010 wordt de Sint-Bartholomeuskerk in Antwerpen-Merksem de vaste honk. Repertoire en kwaliteit blijven gestaag groeien en mettertijd komt de focus helemaal op a-capella-muziek uit Renaissance en Vroegbarok te liggen. Twee keer per koorjaar gaat Melpomene ook op studieweekend, al sedert 1990.

Na een allereerste “eigen” concert in 1992, “Melpomene’s Eersteling”, gecombineerd met het inspelen van het nieuw gerestaureerde kerkorgel van Pulle, volgt er een ondertussen nauwelijks nog op te sommen reeks. Vele concerten weerklinken in en rond Antwerpen. Maar ook Mozet, Lier, Broechem, Brugge, Brussel, Vaalbeek, Farnières, Amel, Puurs, Nieuwkerken, Middelburg, Tienen, Zoutleeuw, Kortenberg, Zevenkerken, Hulshout en Hoepertingen wordt er -vaak meermaals- gezongen.

Najaar 2005 begint een fijne reeks tweejaarlijkse concertreizen. De eerste keer gaat het naar Venetië met een programma van feestelijke dubbelkorige Venetiaanse en Vlaamse polyfonie. Melpomene zingt er samen met het historische blazersensemble Ritornello. Het unieke inspirerende kader van Lombardo’s Venetiaanse juweeltje “Santa Maria dei Miracoli” en Palladio’s monumentale “Il Santissimo Redentore” bezegelen Melpomene’s lot. Voortaan wil het koor regelmatig op concertreis …

In 2007 is Melpomene dan voor het eerst te gast in Rome. Het brengt een mooie bloemlezing uit de vroegbarokke Romeinse School in de indrukwekkende gotische Pauselijke Basilica di Santa Maria sopra Minerva en San Bartolomeo all’Isola Teverina.

Barcelona wordt dan de bestemming voor de volgende koorreis in november 2009. Melpomene brengt er concerten in de prominente Iglésia de Sant Just i Pastor en in de oeroude Visigotische Sant Pere van Terrassa, Catalonië’s tweede stad.

In november 2011 gaat Melpomene dan op concertreis naar de hoofdstad van Ligurië, Genua. Mooie concerten weergalmen er in de grootse Basilica Delle Vigne in Genua en in de Chiesa di San Nero van Nervi, een stemmig nabijgelegen kuststadje.

In 2013 trekt Melpomene opnieuw op concertreis. Deze keer varen we naar Engeland en reizen door Devon en Oxford, Winchester, Salisbury, Canterbury met ook nog concerten in Wells Cathedral en Gosport.

Het najaar van 2017 voert Melpomene opnieuw naar Rome. We beleven er twee mooie concerten in de vroegchristelijke Basilica di Santa Maria in Cosmedin en in de Chiesa di Santa Maria dell’Anima.

In november 2019 vliegt Melpomene dan op concertreis naar Vilnius in Litouwen voor concerten in de indrukwekkende Petrus & Paulus-basiliek en de hemels klinkende Jezuïetenbasiliek van St. Casimiro. Voor het najaar 2021 wordt al snel enthousiast gemikt op een concertreis naar Berlijn, echter …

Het hele koorgebeuren stokt plots abrupt: de ongezien grote covid-crisis! Ook Melpomene zal nu enkele jaren volledig stilliggen. Een dubbel concertweekend 7-8 maart 2020  “Viri Galilaei” in Merksem en Tienen wordt dan het einde van een ononderbroken stroom halfjaarlijkse producties gedurende meer dan 3 decennia.

Melpomene onderneemt wel nog meerdere wanhopige pogingen tot herstart. Door de wettelijk beperkende maatregelen en het opduiken van telkens nieuwe besmettingsgolven lukt dat evenwel pas echt weer in mei 2022.

Met het programma “Aedificamus” gaat het koor zichzelf dan letterlijk “herbouwen”! Het begrip Renaissance of "Wedergeboorte" krijgt zo een heel concrete extra betekenis. Concerten in Merksem en Zoutleeuw worden echt bevrijdend voor de al te lang polyfoon-uitgehongerde Melpomeners.

De voor 2021 geplande maar door corona geschrapte reis naar Berlijn kan in de herfst van 2022 toch nog doorgang vinden. Het wordt een muzikaal en sociaal heerlijke ervaring! Erg deugddoende optredens in een sfeervolle Gruenewald- en een machtige heropgebouwde gotische Marienkirche worden onvergetelijke highlights. Tot haar verrassing wordt Melpomene zelfs gevraagd om in de Berliner Dom aan te treden. Dit tijdens WO II volledig verwoeste Heiligdom van Duitsland raakte nog maar recent weer volledig gerestaureerd. Met onze franco-vlaamse polyfonie mogen aantreden op een dergelijke locatie: waarlijk een erg grote eer voor een net verrezen koor!

Ondertussen draait Melpomene weer op haar “normale” kruissnelheid. We bereiden weer elk voorjaar en najaar een nieuwe productie voor. Die worden telkens als concert in eigen beheer gebracht en gevolgd door één of meerdere “benefietconcerten” met hetzelfde programma. Melpomene is immers altijd bereid om voor mooie sociale of culturele doelen haar concerten een keertje extra uit te voeren elders. U mag ons altijd contacteren als u terzake mogelijkheden ziet!

Onze volgende concertreis staat in de steigers en plannen we in de herfst van 2024. In de rubriek “Kalender/Overzicht” kan u zien welke producties ondertussen voorbereid, uitgevoerd en aan ons palmares toegevoegd zijn.

En, er zit nog heel veel prachtige polyfonie in de “pipeline”!